P0090 Yakıt Basınç Regülatörü Kontrol Devresi / Açık

GENERAL VEHICLE SYSTEMS

Moderatörler: cenknalbantoglu, DERKMEN, Offroadpassion

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Offroadpassion
SITE ADMIN
Mesajlar: 18656
Kayıt: 21 Oca 2010 15:21
İletişim:

P0090 Yakıt Basınç Regülatörü Kontrol Devresi / Açık

Mesaj: # 259777Okunmamış mesaj Offroadpassion
24 Haz 2021 11:33

P0090 Kodu: Yakıt Basınç Regülatörü Kontrol Devresi / Açık

1. P0090 Kodu Ne Anlama Geliyor?
2. P0090 Kodunun Olası Nedenleri Nelerdir?
3. P0090 Kodunun Ortak Belirtileri Nelerdir?
4. P0090 Kodu Nasıl Teşhis Edilir
5. P0090 Kodu Nasıl Düzeltilir
6. P0090 Hakkında Diğer Notlar
Aracınızın sensörlerinden veya çıkış cihazlarından gelen giriş, beklenen değerlerle eşleşmediğinde, güç aktarma sistemi kontrol modülü (PCM-ECU-BEYİN) sorunu bir sorun kodu olarak kaydeder. Arıza kodu, aracınızdaki bir sorunun olası yerini ve yapısını belirten harf ve sayıların birleşimidir.

P0090, yakıt basıncı regülatör devresiyle ilgili olası bir sorunu gösteren bir sorun kodudur. Bu kısa kılavuzla bu kod, nedenleri ve belirtileri hakkında daha fazla bilgi edinin.

P0090 Kodu Ne Anlama Geliyor?
Diyagnostik hata kodu (DTC) P0090, "Yakıt Basıncı Regülatörü Kontrol Devresi/Açık" anlamına gelir. Bu kod, PCM elektronik yakıt basınç regülatöründe açık bir kontrol devresi olduğunu belirlediğinde ayarlanır. Bu kod, PCM yakıt basıncı regülatörünü kontrol edemediğinde veya gerçek yakıt basıncı istenen yakıt basıncıyla eşleşmediğinde de ayarlanabilir .

yakıt basınç regülatörü P0090
P0090, yakıt basıncı regülatör devresiyle ilgili olası bir sorunu gösteren bir sorun kodudur.
Bazı araçlarda bu kod “Yakıt Basınç Regülatörü 1 Kontrol Devresi/Açık” olarak tanımlanır. Bu kodun tanımındaki “regülatör 1”, belirlenmiş 1 yakıt basınç regülatörünü ifade eder. Tanımlama tipik olarak birden fazla elektronik yakıt basınç regülatörüne sahip sistemlerde kullanılır. Bazı durumlarda, atama motor bankasına atıfta bulunabilir. Ancak bu diğer araçlar için geçerli olmayabilir.

Not: P0090 kodunun tanımı, araç üreticisine bağlı olarak farklı olabilir. Tam kod tanımı için uygun onarım kılavuzuna veya onarım veritabanına bakın.

Yakıt basıncı regülatörü, yakıt pompasıyla birlikte yakıt enjektörü uçlarında gerekli basıncın ayarlanmasını sağlar. Bu bileşen tipik olarak metal bir mahfaza içinde yay yüklü, diyaframla çalışan bir valfe sahiptir. Yakıt geri dönüş tipi enjeksiyon sistemlerindeki yakıt basınç regülatörleri, yakıt rayının sonundaki enjektörlerin dönüş veya çıkış tarafına monte edilmiştir.

Yakıt basınç regülatörü servo motorunu kontrol etmek için bir akü voltaj sinyali ve bir toprak sinyali kullanılır yani negatif tetiklerme devresidir (elektronikçiler bilir) Servo motor, bir valfi istenen yakıt basıncına ulaşılabilecek şekilde konumlandırır. Yakıt basınç regülatörü servo motoruna voltaj uygulandığında, valf küçük artışlarla açılarak yakıt basınç seviyesini arttırır. Voltaj belirli bir noktaya kadar artırıldığında motor, valfi kapanmaya ve yakıt basıncını düşürmeye zorlayan bir yayı geri çeker.

ECU BEYİN PCM, enjektör rayında bulunan bir yakıt basınç sensörünü kullanarak yakıt basıncını izler. Bu, PCM'nin yakıt basıncı regülatör voltajını sistemin taleplerine göre kontrol etmesini sağlar. Yakıt basınç regülatörü ve yakıt basınç sensörü, tipik olarak tek bir elektrik konnektörü ile tek bir mahfaza içinde bir arada bulunan iki ayrı bileşendir.(Yani pompanın arkasındaki kontrol selonidinin üzerinde dişi fişi ile birlikte tek parçadır manasında denmiş)

Bazı araç modelleri, P0090 koduna diğerlerinden daha yatkındır. Mazda (özellikle Mazda Protege), Nissan, Volvo veya Chevrolet'e sahipseniz ve tanılamalarınız P0090'ı gösteriyorsa, aracınızı hemen bir teknisyene kontrol ettirin.

araba ECM'si
PCM ile ilgili sorunlar P0090 kodunu tetikleyebilir.
P0090 Kodunun Olası Nedenleri Nelerdir?
Her tanılama sorun kodunun birden çok olası nedeni vardır. Sonuçta, bir DTC, sorunun belirli kök nedenini değil, sorunun niteliğini ve olası kaynağını belirtir. Aşağıda P0090 sorun kodunun olası nedenlerinden bazıları verilmiştir:

:arrow: Yakıt basıncı regülatörü kontrol devresindeki kısa devre veya açık kablolama ve/veya konektörler gibi kablolama sorunları
:arrow: Arızalı yakıt basınç regülatörü
:arrow: Arızalı yakıt rayı basınç sensörü
:arrow: Arızalı PCM
:arrow: PCM programlama hatası

P0090 Kodunun Ortak Belirtileri Nelerdir?
Bazı OBD-II kodları ayarlandığında, olası bir sorunun göze çarpan birkaç işareti olabilir. Ancak, diğer OBD-II kodları yalnızca PCM'nin kontrol motoru ışığını tetiklemesine neden olabileceğinden, durum her zaman böyle olmayabilir. P0090 koduna gelince, aşağıda en yaygın belirtilerinden bazıları verilmiştir:

Motor ışığını/arıza gösterge lambasının yandığını kontrol edin
Gecikmeli başlatma
Egzozdan siyah duman
Azaltılmış yakıt verimliliği
Azaltılmış motor performansı
Diğer motor sürülebilirlik kodlarının varlığı

P0090 Kodu Nasıl Teşhis Edilir
OBD-II kodlarında sorun giderme, bazıları için korkutucu görünebilir, çünkü her sorun kodunun birden fazla olası nedeni vardır. Uygun teknik bilgi, araçlar ve kaynaklar olmadan P0090 arıza kodunu teşhis etmek ve onarmak zor olacaktır.

Ancak, DTC P0090'ın arkasındaki sorunları daha iyi anlamanıza yardımcı olacak birkaç kaynak vardır. Onarım kılavuzları ve veritabanları , P0090 kodu sorun giderme bilgileri için en iyi birincil kaynaklardır. Bu kaynaklar yalnızca ayrıntılı talimatlar içermekle kalmaz, aynı zamanda otomotiv kavramlarını anlamayı kolaylaştıran yardımcı şemalar ve çizimler de içerir.

gecikmeli başlangıç ​​araba motoru
Gecikmeli başlatma, P0090 kodunun göze çarpan işaretlerinden biridir.
P0090 Kodu Nasıl Düzeltilir
Yukarıda bahsedildiği gibi, P0090 gibi bir OBD-II kodunun ayarlanmasının birkaç olası nedeni vardır. Bu, birçok DIY'ci için OBD-II kod teşhisini ve onarımını zorlaştırır. Ortaya çıkan bir diğer faktör de onarım talimatlarının araç üreticisine göre farklılık göstermesidir. Bu, Nissan araçlarındaki P0090 çözümünün Mazda araçlarındaki P0090'ı ele almayabileceği anlamına gelir.

Deneyimli bir yapı ustasıysanız, doğru araçlara ve güvenilir bir onarım kılavuzuna veya onarım veritabanı aboneliğine sahip olduğunuz sürece DTC P0090'ı kendi başınıza düzeltebilirsiniz. Ancak, onarım becerilerinizden emin değilseniz, onarımları sizin için sertifikalı bir tamirci veya teknisyene yaptırabilirsiniz.

P0090 Hakkında Diğer Notlar
P0090 arıza kodu, aracınızın yakıt basınç regülatörünün devrelerinde olası bir soruna işaret eder. Dahili motor hasarını ve katalitik konvertör sorunlarını önlemek için bu kodu hemen ele almanız gerekecektir. Düzenlenmemiş yakıt basıncı da çeşitli sürülebilirlik sorunlarına yol açabilir.

P0090 öncesi ve sonrası arıza kodları.
P0090 kodu, P0089 (Yakıt Basıncı Regülatörü 1 Performansı), P0091 (Yakıt Basıncı Regülatörü 1 Kontrol Devresi Düşük) ve P0092 (Yakıt Basıncı Regülatörü 1 Kontrol Devresi Yüksek) gibi birkaç ilgili koda sahiptir.
Site Admin

Cevapla

“GENEL ARAÇ SİSTEMLERİ” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 48 misafir