1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 12 Mar 2014 13:47
gönderen ozdemirbrs
Evet offroadumuzu yaptık.. ama eve dönmek için geç bi saat oldu..
Ne yapacagızz.. :?: tabikine kamp.. buyrun kampımıza.. :arrow:

Arazi aracına sahip olmadan önce sırt çantası ile gezen bir doğasever olarak bir araçla kampa gitmenin en büyük avantajının daha büyük çadır ve daha çok malzeme taşıyabilmek olduğunu söyleyebilirim.
Taşıyabileceğiniz yiyecek ve içecek çeşidinin de gurmeleri kıskandıracak boyutlara ulaşması mümkündür. Sırt çantası ile gidilen bir kampta soslu tavuk, erişte, kaymaklı ekmek kadayıfı, brandy ve kahveden oluşan bir menü fantaziden öteye geçemez.
Kampçılık off-road aracına sahip olan kişiler için ek bir hobi olmaktan fazla anlam ifade eder.
Birçok insan kampa gidebilmek için 4x4 araç sahibi olmaktadır. Bu nedenle kampçılık ve kamp malzemeleri konusunda bilgilenmekte yarar vardır.
KAMP MALZEMELERİ
Kamp malzemeleri gurubunda kamp için gerekli asgari ekipmanı inceleyeceğiz. Bunun ötesindeki malzemeler kişinin konforunu artırıcı olarak kabul edilebilir ve sonu yoktur. Birisi için gereksiz bir yük olan şezlong, diğeri için vazgeçilmez bir aksesuar olabilir.
ÇADIR:
Doğadaki evimiz diyebiliriz. Bizi hava şartlarından, haşereden korur.
Çadırlar kullanılacakları şartlara göre üretilirler. Bu şartlar şunlardır: Yağmur, rüzgar, kar, güneş.
Çadır genellikle soğuktan korunma amaçlı kullanılmaz. Rüzgarı kesmesi nedeniyle rüzgarlı havalarda vücudunuzdan kaybedeceğiniz ısıyı azaltabilir, çok zor şartlarda bir ısı kaynağı ile çadırın içini birkaç derece ısıtmak mümkün olabilir ama çadırınızdan bu konuda daha fazlasını beklemeyiniz.
Çadır üreticileri genellikle çadırlarını 2 mevsim (yaz ve yağışsız bahar dönemi), 3 mevsim (yaz ve baharlar), 4 mevsim (bilin bakalım 4.mevsim hangisi) guruplarına ayırırlar.
Ekstrem koşullar için üretilmiş yüksek irtifa, fırtına, kar çadırları konumuz dışıdır.
Benim bugüne kadarki tecrübeme göre Off-Road sporuyla uğraşan kişiler genellikle sonbahardan başlayıp yaz başına kadar olan dönemde kamp yapmaktadır. Bu durumda genel tanımları bir kenara bırakıp tavsiye edeceğimiz çadır tipini belirtelim:
- 4 mevsim (yağmur, kar bizim sevdiğimiz ortamlar) ,
- Duraluminyum taşıyıcılı (fiber taşıyıcıya göre daha sağlam, hafif ve dayanıklıdır. Kar yüküyle çökmez)
- Dikiş yerleri su geçirmez bantlı,
- Hızlı kurulabilen ve hızlı toplanabilen (tercihimiz iki katı birden kurulan tiplerdir, bunlar yağmur altında kurulup sökülebiliyorlar).
- İki tam katmandan oluşan (yeni çıkan ve nefes alan tek kat kumaştan yapılmış çadırlar vardır ama hem pahalıdır hem de yeterince denendikleri söylenemez.)
- Tabanı su geçirmez ve dayanıklı bir kumaştan yapılmış, etekleri yüksek,
- Taşıma torbası su geçirmeyen ve çadırı rahatça içine alan,
Bir çadırı tercih ederseniz rahat edersiniz. Böyle bir çadır 200-300 USD civarındadır. İyi bir bakımla çok rahat 5 seneden fazla kullanılabilir. Çadır alırken kendini kanıtlamış markaları tercih ediniz. Çadırın ömrünü kısaltan etkenler özellikle ultraviyole ışınları ve zemindeki bozukluklardır. Çadırınızı kuracağınız yerde diken, sivri taşlar gibi tabana zarar verecek cihazlar olmadığından emin olunuz. Özellikle yazın direk güneş ışığı altına çadır kurmamaya çalışınız. Hem sabah kavrularak uyanırsınız hem de çadırınızın dış tabakası çok zarar görür. İrtifa attıkça UV artar.
Çadırınızı her zaman en sıkı şekilde sabitleyiniz. Bir-iki kazık eksik çakmak size çok eziyetli bir gece geçirtebilir.
Araçla gidiyoruz ve yerimiz var dediysek de çadır boyutunda sınırımız yok anlamına gelmemeli. Çadır seçimini etkileyecek faktörlerden biri de içinde yatacak kişi sayısıdır.
Çadırlar genellikle kişi sayısı balık istifi dizilmiş olarak guruplanır, dolayısıyla rahat etmek için bir beden büyük çadır almakta yarar vardır. Tabii amacınız yakınlaşmak ise bir beden küçük çadır tercih edilmelidir.
Genellikle 2-3 kişilik çadırlar kullanışlıdır. Daha kalabalık aileler için yine bu boyutlarda birden çok çadırda konaklamak rahatlık için tavsiye edilir.
Çadır alırken kendini kanıtlamış markaları ve modelleri tercih ediniz. Marketlerde satılan çadırlar amatör kullanım içindir.
UYKU TULUMU
Kamptaki yatağımız, yorganımız.
Uyku tulumu bizi soğuktan korumanın yanında konforumuzu da sağlar. Uyku tulumu seçiminde çok dikkatli davranılmalıdır. Yanlış seçilmiş tulum geziyi zehir etmekle kalmayıp üşüyüp hastalanmamıza, hatta donmamıza sebep olabilir. Titreyerek geçirilmiş bir gecenin ertesinde yapılacak faaliyetlerden zevk almak da zordur.
Uyku tulumları üreticilerce kullanılabilecekleri sıcaklık aralığını gösteren sembollerle guruplanır.
Genellikle 3 ayrı sıcaklık derecesi verilir.
Örneğin: -7,10,20 derece santigrad yazıyorsa bunun anlamı şudur: Elinizdeki tulum hava sıcaklığı +10 derece iken rahat, -7 derece iken sizi donmaktan koruyabilir (birkaç saat) +20 derece iken içinde yatarsınız ama terlersiniz fermuar açık rahat olur.
Burada verilen sıcaklıklar gerçekte çok da bir anlam ifade etmemektedir. Soğuğa veya sıcağa dayanıklılık kişiden kişiye, havanın nemine, cinsiyete göre değişmektedir. Tulumun üzerinde yazan bu dereceler aynı markadan ikinci tulumunuzu alacağınız zaman daha önceki tulumunuzun koruma düzeyini bildiğiniz için işe yarar genellikle.
Uyku tulumları çeşitli malzemelerle doldurulur. Sentetik elyaf ve kaz tüyü iki temel malzemedir.
SENTETİK ELYAFLI TULUMLAR: Çeşitli markaların ürettiği ve olabildiğince hafif, çok gözenekli, çok sıkıştırılabilen, sıkışıp açıldıkça deforme olmayan malzemelerle üretilirler. Sentetik elyaflı tulumlar ıslakken dahi sıcak tutabilirler, çabuk kururlar.
KAZTÜYÜ TULUMLAR: Kaz tüylerinin özellikle göğüs bölgesinden bir dolgu ile üretilirler. Çeşitli kaliteleri vardır. Kaz tüyü en iyi yalıtkanlardandır. Minimum ağırlıkla maksimum yalıtım elde edilir. Çok küçük bir hacme sıkıştırılabilir, Genleşince yalıtım görevine devam eder. İyi bir bakımla yıllarca hizmet eder. Ne yazık ki ıslanınca görevini pek yapamaz.
Bizim tercihimiz sentetik elyaflı tultumlardan yanadır. Yer ve ağırlık sorunumuz pek yoktur, yağmurda ıslanma ihtimalimiz çoktur.
Tulum alırken şunlara dikkat edilmelidir:
- Tek bir tulumla 4 mevsim geçirmek maalesef zordur. Bu nedenle yazlık ve kışlık 2 tulum almakta yarar vardır. Yazlık tulumlar en ucuzundan seçilebilir. Kışlık tulumu ise göze alabileceğiniz en soğuk kamp ortamında konfor derecesi veren bir yapıda seçmenizde yarar vardır.
Benim şu anda kullandığım 3 tulumum var. Birisi yazlık, birisi -3 derece konfor, diğeri ise -18 derece konfor için. Bir adet -40 derecelik tulumum da var ancak onu bu işin dışında kabul ediyoruz.
- Kışlık tulum alırken kendini kanıtlamış markaları tercih ediniz. Marketlerde satılan tulumlar amatörler içindir.
- Tulum alırken kesinlikle boyunuza göre alınız. Büyük tulumda üşürsünüz, küçük tulumda donabilirsiniz.
- Büyük bir tulumda çocuk yatırmanız gerekirse çocuğun ayaklarından artan kısmını bir strap veya ip vasıtasıyla iyice sıkınız. Böylece çocuk tulumun içine kaçmayacağı gibi üşümeyecektir de.
- Çok üşürseniz tuluma polar veya yün giysilerinizle girebilirsiniz. Pamuklu giysi ile tuluma girmeyiniz.
- Tulumunuzun tüm büzme ve kapama detaylarını iyice öğreniniz. Soğukta tek bir büzgü bile rahat uyku uyumanızı sağlayabilir.
- Nefesinizi kesinlikle tulumun içine vermeyiniz. Soğukta nem bir numaralı düşmandır. Nefesinizdeki nem üşümenizi artırır.
- Tulumunuzu yatmadan bir süre önce açın. Içindeki elyaf veya kaztüyü genleşmek için zamana ihtiyaç duyar.
- Tulumunuzu toplarken içindeki nemli havayı tahliye edip toplayın.
MAT
Kamptaki karyolanız. Çadırın tabanı ile tulum arasına serilen yalıtkan malzemedir. Kapalı gözenekli, esnek yalıtım malzemelerinden yapılırlar.Gözenekleri ne kadar küçük ve çoksa o kadar iyidir. Kalınlık da yalıtımı artıran bir faktördür. Yoğunluk sizi yanıltmasın çünkü yoğunluk arttıkça yalıtım artmaz. Matların en iyileri kendiliğinden şişen ince matlardır (therm-a rest). Şişme yataklar yazın konforludur ama asla matın işini görmez.
OCAK
Kamplarda yemek yapmak vs. için kullandığımız ocaklarla ilgili sadece birkaç hassas noktayı yazacağım:
- LPG içeren ocaklar soğukta verimsizdir. Sadece bütan içerenleri hava sıfırın altına düşünce iş göremezler. Propan-Bütan mixleri biraz daha iyidir. Sadece propan olanları niye yoktur bunu da anlamamışımdır. Propan bizim gidebileceğimiz en soğuk havada bile buharlaşabilir.
- Benzinli ocaklar yakması zahmetli ve memeleri nazik cihazlardır ama soğukta rakipsizdirler. Benzinli ocakların kendi yakıtları her yerde bulunmadığı için biz onlara benzinli ocak diyoruz. Kendi yakıtlarıyla sorunsuzdurlar. Benzinli ocak alacaklar yedek meme taşısınlar diyor ve bu konuyu geçiyoruz çünkü kamplarda titreyerek meme tamir etmeye çalışmaktan bıkmış bir arkadaşınızım.
KAMP YERİ
Kamp yapacağınız yerde şu hususlara dikkat ediniz:
- Olabildiğince düzlük bir alan seçiniz.
- Yıldırım tehlikesine karşı tepelik yerlerden uzak durunuz.
- Dere yataklarında dikkatli olunuz. Dereler tahmin edemeyeceğiniz bir hızla yükselirler. Sizin olduğunuz yerde yağmur olmayabilir ama yukarılarda biyerlerde sağanak vardır.
- Kuvvetli rüzgar alan yerlerden kaçının.
- Çadır kurduğunuz yerin köy yolu, hayvan sürülerinin geçiş hattı olmadığından emin olun. Gece serhoş bir traktör sürücüsü üzerinizden geçebilir.
- Yazın güneş altına kamp kurmayın.
- Ateşinizin yangın çıkartmasına engel olun. Yangından kastımız hem çevre hem de çadırlardır.

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 26 Nis 2014 00:04
gönderen ozdemirbrs
Konuyu güncel tutayımm dedim kamp sezonu açıldı da.... ;)

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 26 Nis 2014 13:00
gönderen MudMonster
Eeeee kamp vakti yaklaştı abi bu konuları güncel tutmak lazım

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 26 Nis 2014 15:17
gönderen othar
Valla guzel baslik eline saglik Husein abim ;)

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 26 Nis 2014 22:14
gönderen reis67
bir husus da ben eklemek istiyorum ,

gece tuvalete kalkınca çadırın az ötesinde çömelip rahatladıktan sonra, üstüne mümkünse bir taş bırakalım :roll:

poşet değil lütfeeennnn syt syt syt


sabah kamp alanını terk ederken mıntıka temizliği sırasında bir arkadaşımız poşeti avuçlayabilir :!: :arrow: :idea: :idea: :idea:


ben de bunu nerden biliyosam artık syt syt morgulus morgulus morgulus morgulus morgulus

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 27 Nis 2014 09:24
gönderen ozdemirbrs
Tecrübeeee tecrübeee,,
morgulus

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 27 Nis 2014 18:12
gönderen fatih_VKZ
morgulus
aynen tecrübe tecrübedir.
paylaşım önemli işte, elimizi ..oka bulamadan öğrendik morgulus

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 28 Nis 2014 10:12
gönderen ozdemirbrs
morgulus morgulus

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 28 Nis 2014 11:37
gönderen DERKMEN
morgulus morgulus morgulus morgulus

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 05 May 2014 21:30
gönderen emregc
Kamptan dönünce bu konuyu okudum, keşke malzemeleri almadan önce okusaydım morgulus ... Teşekkürler Hüseyin Abi....

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 05 May 2014 21:45
gönderen mersoy
Hüseyiin abi geçen hafta yedigöller gezimde sabaha kadar uyuyamadım :) Çift kat mat olmasına rağmen hiç rahat edemedim. Bir dahaki kampa kesinlikle şişme yatak veya benzeri bir ürün alırım.

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 06 May 2014 10:15
gönderen albeni
mersoy yazdı:Hüseyiin abi geçen hafta yedigöller gezimde sabaha kadar uyuyamadım :) Çift kat mat olmasına rağmen hiç rahat edemedim. Bir dahaki kampa kesinlikle şişme yatak veya benzeri bir ürün alırım.
Araç içi çakmaktan beslemeli pompa da aldın mı, Şam'da kayısı. ;)

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 06 May 2014 10:46
gönderen ozdemirbrs
albeni yazdı:
mersoy yazdı:Hüseyiin abi geçen hafta yedigöller gezimde sabaha kadar uyuyamadım :) Çift kat mat olmasına rağmen hiç rahat edemedim. Bir dahaki kampa kesinlikle şişme yatak veya benzeri bir ürün alırım.
Araç içi çakmaktan beslemeli pompa da aldın mı, Şam'da kayısı. ;)
Ben aldım bağlantı noktaları uygun olmadıgından çok zahmetli oluyor çözümü ayaklı pompa aldım 5 dk şişiriyon..

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 06 May 2014 10:58
gönderen albeni
ozdemirbrs yazdı:
albeni yazdı:
mersoy yazdı:Hüseyiin abi geçen hafta yedigöller gezimde sabaha kadar uyuyamadım :) Çift kat mat olmasına rağmen hiç rahat edemedim. Bir dahaki kampa kesinlikle şişme yatak veya benzeri bir ürün alırım.
Araç içi çakmaktan beslemeli pompa da aldın mı, Şam'da kayısı. ;)
Ben aldım bağlantı noktaları uygun olmadıgından çok zahmetli oluyor çözümü ayaklı pompa aldım 5 dk şişiriyon..
O zaman çift yönlü ayak pompası diyelim. Hem şişirme, hem söndürme. :-)

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 06 May 2014 11:55
gönderen ozdemirbrs
şişme yatagın bi dezavantajı iki kişi yatıyorsanız yanındaki kımıldadı mı siz sallanıyorsunuz..
yanınıza heykel gibi yatan biri olması gerek, morgulus yoksa yine uyuyamıyorsun, sallanıp duruyon denizdeki gemi gibi.. morgulus

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 06 May 2014 15:31
gönderen DERKMEN
Arkadaşlar,
Nacizane tavsiyem şişme matlar dır.
Ne şime yatak gibi sallanır, ne de normal mat gibi rahatsızdır.
Harika konfor ve minumum yer kaplamaları ile kullanışlıdırlar.
Tıpa açıldığında kendileri şişer belli bir yere kadar, sonrasını ağızla 2 dk da tamamlarsınız konfor durumuna göre...
Söndürürken tıpa açılır biraz beklenir ve katlanırken otomatik inmeye devam eder, minumum katlama boyutlarına geldiğinde tıpa kapatılır ve katlanmış şekli bozulmadan kalır.

Ben çift kişilik olanı aldım ve geçen yaz tatilimizde gökova körfezinin taşlı kumsallarında sankim ikiz yatakta yatar gibi yattık hanımla beraber. ;)

Marka çok var adrenalinden almıştım

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 13 Nis 2015 17:27
gönderen oruga
bu konuyu yaklaşan kamp öncesi dikkate almak gerekli :)

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 13 Nis 2015 21:17
gönderen ozdemirbrs
bu çocuk okurr..
bu konuyuda okumuş, camp ta rahat edecek... morgulus

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 14 Nis 2015 17:35
gönderen setnogrom
Bu işleri severim ama az yük uzun yürüyüş ve haritasız ilerlemeyi çok daha fazla severim.
Çok güzel bilgileri vermiş Hüseyin ağamız.
Olmazsa olmazların başındaki şeyleri atlamayın.
Bilmediğiniz yere yalnız gitmeyin ama yok ben heyecan yaşayacağım diyorsanız o zamanda ciddi tecrübeli olmanız lazım.
Bıçaksız,ateş yakmak için malzeme (magnezyum çubuğu en idealidir ama çakmak gibi kolay şeylerde bulunsun).İlk yardım malzemesi şart!!!
Akşam vakti yiyecekleri dışarda unutmayın kokusu fazla olanları iyi izole edin.Yoksa geç saatlerde dışarıda bolca gürültü hatta bi fener tutarsanız bolcada bi çift göz görebilirsiniz en güzel anlardır morgulus morgulus
Unutmayın hiçbir hayvan zararlı değildir insan kadar!
xx

Re: Doğada Kamp..

Gönderilme zamanı: 15 Nis 2015 23:07
gönderen ozdemirbrs
Katılıyorum doğaya baş kaldırılmazz, önünde eğillilir.. ;)