Bakü gezi notları

YURTDIŞI GEZİLERİMİZ, DENEYİMLERİMİZ,TAVSİYELER

Moderatörler: cenknalbantoglu, DERKMEN, Offroadpassion

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Bakü gezi notları

Mesaj: # 207974Okunmamış mesaj erhen
08 Haz 2014 23:22

Aralık ayında bir kongre için Tebriz’e gitmek üzere İstanbul’dan havalanmış ancak yoğun sis nedeniyle uçağımız bir türlü Tebriz Havaalanına inemeyince havada saatler süren bir yolculuk sonucu geri dönmek zorunda kalmıştık.Bu nedenle elimizde kalan biletleri bu kez Bakü olarak değiştirip beraber çalıştığım bir arkadaşımla Bakü-Tebriz-Nahçıvan-Iğdır ve Doğubeyazıt’ı içeren bir haftalık bir gezi planladık.Kısa ön bilgi ile başlayayım..
Anlamı “ateş ülkesi” olan 2014 verilerine göre nüfusu 9.2 milyon olan Azerbaycan'ın başkenti Bakü’ye kardeşlerimiz “rüzgarlı şehir” anlamına gelen Bakı diyorlar. Bu,yazın daha sıcak kışın ise daha soğuk hissedilmesine neden olan meşhur rüzgar nedeniyle bir çok gezgin Bakü'ye gelmek için en iyi zamanın Mayıs, Eylül ve Ekim ayları olduğu belirtiyor.Bakü,varoşları ile birlikte üç milyona ulaşan nüfusu ile Kafkasya’nın en büyük şehridir.Şehir asıl bilinirliğini hemen her yerinde çıkan petrole borçludur.Yoksa üç tarafı kurak toprakla çevrili bu şehrin Hazar Denizi'ne kıyısı olmasından başka bir albenisi yoktur.İşte Hazar denizi kıyılarında çıkarılan ve Azerbaycan’ın 2013 yılı bütçe gelirlerinin(=50 milyar TL) 2/3’ünü oluşturan bu siyah altın Bakü’nün bölgenin en zengin ve en önemli kültür ve ticaret merkezi olmasını sağlamıştır.
Azerbaycan'a en rahat ulaşım havayolu ulaşımıdır.İstanbul'dan tek yön 200-300$ tutan biletle haftanın her günü THY,Pegasus veya Azerbaycan Havayolları’nın günde 2-3 kez yaptıkları seferler ile 2 saat 45 dakikada Haydar Aliyev Havalimanı'na ulaşmak mümkün olsa da aradaki iki saatlik zaman farkını da ekleyince Bakü’ye indiğinizde neredeyse 5 saat geçmiş oluyor.
Yine İstanbul'dan 60-70$ ödeyerek yaklaşık 34 saat süren ve Batum-Tiflis-Bakü güzergahını kullanan otobüslerle de Bakü’ye ulaşmak mümkündür.
Ayrıca Kars-Tiflis-Bakü arasında yapımının son aşamaya geldiğini öğrendiğim ve Avrupa-Çin arasında kesintisiz demiryolu taşımacılığı sağlayacak olan Demir İpek Yolu Hattı’nın da yakında hayata geçmesi beklenmektedir.
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207975Okunmamış mesaj erhen
08 Haz 2014 23:23

Türk vatandaşları Azerbaycan'a turistik ziyaret amaçlı girişlerinde kapı vizesine tabidirler. Uçaktan inip pasaport kontrolünden geçmeden, polisler sizi bir form doldurmanız ve 10 dolarlık vize ücretini ödemeniz için bir standa yönlendirirler.Bu rakam diğer ülke vatandaşları için 50-100$ seviyesinde olup yeşil pasaport sahipleri vize uygulamasından muaftırlar.
17.Mayıs.Cumartesi günü Atatürk Havalimanı’ndan saat 15’de Türk Hava Yolları ile başladığımız yolculuk Bakü Haydar Aliyev Havalimanı’na yerel saatle 19.45’de inmemizle tamamlandı.Yeşil pasaportun avantajıyla kısa süren bir pasaport kontrolü sonrasında döviz bürosundan 100 dolar karşılığı 78 manat aldık. Azerbaycan’ın para birimi Manat(AZN)’tır.Bizdeki Kuruş’un karşılığı ise Kepik’tir.1 Manat yaklaşık 1 euro’ya eşdeğerdir. Döviz bürosuna valyuta ofis diyorlar ve şehrin tüm merkezi yerlerinde bol miktarda mevcut.Bir çok ülkede tren,havaalanı ya da otobüs terminali gibi yerlerdeki döviz bürolarında para bozdurmak şehir içinde para bozdurmaya göre daha dezavantajlı iken burada fiyat her yerde 100$=78 AZN şeklinde idi.
Resim
Para bu kadar değerli olunca Azerbaycan yabancılar için de pahalı bir ülke görünümündedir.Yabancı turistlerin kişi başına sıradan bir fast food restoranında bizim parayla 20-30TL ya da oda-kahvaltı şehir merkezinde 250TL/gece ödemek durumunda kalması nedeniyle Bakü şehri turizm pastasından pay kapma yarışına dezavantajlı bir şekilde başlamaktadır.
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207976Okunmamış mesaj erhen
08 Haz 2014 23:25

Bundan sonra bizi şehir merkezindeki Samed Vurgun(Azerbaycan’ın önemli halk şairlerinden biri) parkına ulaştıracak 16 nolu otobüsü aramaya koyuluyoruz.Fakat çok geçmeden son otobüsün 19.30’da hareket ettiğini ve taksiden başka seçeneğimiz olmadığını yetkililerden öğrenince biraz hayal kırıklığı yaşıyoruz.Kapıdan çıkar çıkmaz etrafınızı kuşatan taksi şoförlerinin çoğu taksimetre açmaktan ziyade önceden anlaşılan ücret karşılığında sizi gideceğiniz yere bırakmak istiyorlar ancak rakam 30-40 Manat gibi. Doğrusu ya 10-15 Manat kabul eden taksilere ya da Londra’daki taksilerden esinlenerek uygulamaya konulmuş olan mor renkli ve mutlaka taksimetreyi açan taksilere binmek derim.
Resim
Resim
Biz kısa bir pazarlıktan sonra 10 Manat’a bizi otelimize götürmeyi kabul eden taksiye binip oda+kahvaltı seçeneğiyle iki kişi 90 Manat/gece fiyatıyla konaklayacağımız Süleyman Rahimov caddesi No:175 adresindeki 3 yıldızlı Karat İnn oteline hareket ettik.Otelin tek kusuru asansörünün bulunmayışı idi ancak yeni restorasyondan geçmişti ve metro,otobüs durakları ve şehrin en merkezi noktalarına sadece 200 metre mesafede bulunuyordu.Bakü’de otel fiyatlarının yüksek olması da göz önüne alınınca bence makul bir seçimdi.
Resim
Ben size aynı cadde üzerinde bulunan ve yine üç yıldızlı olup resepsiyondan sorduğumuzda gecelik kişi başı 75 manat istenen Diplomat oteli de tavsiye ederim.
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207979Okunmamış mesaj erhen
08 Haz 2014 23:27

Valizleri odamıza bırakıp kendimizi sokağa atıyoruz.Şehrin en merkezi yeri olan Zarife Aliyeva ve Nizami Küce(=sokak)si yayan beş dakikalık mesafede.Zarife Aliyeva göz alanında ordinaryus profesör ünvanına sahip bir hekim ve halen Azerbaycan Devlet Başkanı olan İlham Aliyev’in annesidir.1141’de Gence doğmuş olan Nizami ise Türk dünyasının önemli şairlerinden birisidir. Eserlerinde özellikle Gence’ye olan sevgisini dile getirmiş ve daha hayatta ilken üne kavuşan bir mutasavvıf şair olarak en önemli eserlerini Hamse adı altında toplamış ve Leyla ve Mecnun’u ilk defa mesnevi şeklinde yazmıştır.Bizdeki İstiklal Caddesi’nin benzeri olan bu sokaklar araç trafiğine kapalı ve içerdiği lüks mağazalar,Targovıy sentır(=Ticaret merkezi), restoranlar ve eğlence merkezleri nedeniyle şehir sakinlerinin önemli bir bölümünün uğrak yeridir.Vitrinler ünlü markaların malları ile dolu ancak tekstil ürünlerindeki fiyatlar bizdekinden bir hayli yüksek.

Resim
Nizami Sokağı'nın gündüz görünümü
Resim
Nizami Sokağı'nın gece görünümü
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207981Okunmamış mesaj erhen
08 Haz 2014 23:31

Diskolar ise genellikle yerin altında konumlanmış.Giriş ücreti 10 manat olan diskoların bu görüntüsü bizde sanki turistleri çok seviyorlarmış da kolayca bırakmak istemiyorlarmış :? gibi bir duygu uyandırdığı için buraları ziyaret etmek yerine pub ve kafeleri tercih ettik.Hemen belirteyim türk girişimci kardeşlerimiz Bakü’de bol miktarda dürüm döner,lahmacun,tantuni,kebap mekanları açmışlar.Bu nedenle yemek konusunda sıkıntı yaşamak mümkün değil.Saatin 22 olmasını göz önüne alarak birer dürüm ve koladan oluşan menüye 6 Manat ödeyerek gezmeye devam ediyoruz.

Resim
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207982Okunmamış mesaj erhen
08 Haz 2014 23:32

Bundan sonraki durağımız Azadlık(=Özgürlük) Meydanı ve Fantan(=Su fıskiyeleri)lar olarak tabir edilen bölüm oluyor.1988 yılının Aralık ayında Karabağ’da yaşanan olayları protesto eden Bakü halkı bu meydanda 14 gün boyunca oturma eylemi ve açlık grevi yapmış.Ancak meydan tarihe 20 Ocak 1990 yılında yaşanan olaylarla geçmiş.20 Yanvar =Kanlı Ocak diye geçen o gün, 30 bin kişilik Sovyet Ordusu Bakü’nün Azatlık Meydanı’nı kuşatmış ve 143 azeri şehit edilirken yaklaşık 700 kişi yaralanmış ve yüzlerce kişi de rus askerleri tarafından gözaltına alınmış. Binlerce kişinin katılımıyla cenazelerin kaldırıldığı bu gelişme diğer Sovyet cumhuriyetlerinde olduğu gibi Azerbaycan’ın da bağımsızlık sürecini hızlandırmış ve 18 Ekim 1991’de Azerbaycan Devleti bağımsızlığını ilan etmiş.Eski adı "Lenin Meydanı" olan meydanın adı da Azadlık Meydanı olarak değiştirilmiş ve bu gelişmeyi takiben meydandaki Lenin Heykeli kaldırılmış.Mozolenin eskiden bulunduğu yerin hemen arkasında şehrin bir çok yerinden görünecek büyüklükte, "Dom Soviet(=Rus Evi)" binası vardır.Bu binada günümüzde bazı bakanlıklar ve ekonomiyle ilgili kurumlar yer almaktadır.Bunun az ilerisinde Lenin müzesi bulunmaktadır.
Resim
Dom Soviet binası
Resim
Fantanlar
Resim
Lenin müzesi
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207983Okunmamış mesaj erhen
08 Haz 2014 23:33

Uzun bir gecenin sonunda artık bir yorgunluk çayı içmenin zamanı gelmişti.Bölgede yan yana dizili çayhanelerden birine oturduk. Azerbaycan’da çay farklı aromalarla zenginleştirilir ve en ünlü çaylar Lenkeran bölgesinde yetişir.Burada çay bizdeki gibi tek olarak söylenmiyor daima “çaynik” adı verilen 6-8 bardaklık demlik ile geliyor ve şeklinden dolayı “armudu” denilen bardaklarla içiliyor.Çayın yanında mürebbe ya da şırniyyet adı verilen başta ceviz ve vişne olmak üzere çeşitli reçeller, baklava vb. hamur işi tatlar sunuluyor.Bizdeki kesme şekerden farklı olarak burada kıtlama tabir edilen sert şeker yanakla üst dişler arasına yerleştirilerek bir şekerle 3-4 bardak çay içiliyor.Bundan olsa gerek azeri kardeşlerimizin ağzında çürüyen dişlerinin yerine yapılmış bolca altın kaplama dişler mevcut.Ayrıca limon ve çerezler de çay servisinin ayrılmaz parçaları.
Azeri kardeşlerimiz çayı çok seviyorlar ve özellikle tavşan kanı çaya çok düşkünler.Hatta “çayı severek içiyorsan sayının ne önemi var” anlamında kullandıkları “çay nedir?say nedir?” şeklinde bir de deyimleri var.Hesap olarak 5 manat ödediğimiz bu çay keyfinden sonra otelimize dönüp güzel bir uyku çektik.

Resim
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207985Okunmamış mesaj erhen
08 Haz 2014 23:34

Sabah odamın penceresini açıp otelin otoparkına bakınca “yok artık” demekten kendimi alamadım.Her taraf 4x4…?
Resim
Bakü tam bir Toyota Land Cruiser cenneti.Fiyatları 35.000 ile 56.000 Manat arasında değişen bu araçlar Azerbaycan’da zengin sayılmanın olmazsa olmazı.Bakü’de Rusya ve gezdiğim arap ülkelerinde gördüğümden daha fazla sayıda Toyota Land Cruiser Prado gördüm.
Resim
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207986Okunmamış mesaj erhen
08 Haz 2014 23:38

Bakü’yü;
1-Tarihi yerlerin olduğu eski kent yani İçeri Şehir(İçəri Şəhər),
2-Sovyet döneminde inşa edilen kısım,
3-Gökdelenlerin bulunduğu modern Bakü olmak üzere üç bölgeye ayırabiliriz.
Şehirde yoğun yeni inşaat yapım çalışmaları yanında ciddi bir yenileme çalışması olduğu hemen fark ediliyor.Sovyet döneminden kalan eski binaların sadece dış kısımları 40km.ötedeki Karadağ denilen bir bölgeden getirilen taşlarla kaplanmış.Böylece mimari açıdan birbirine benzeyen binalar görsel açıdan daha etkileyici bir hale getirlmiş.

Resim
Resim
Resim
Sovyet döneminden kalan ve ön yüzleri restore edilmiş binalar

Resim
Resim
Resim

Ayrıca resmi-özel ayrımı yapılmaksızın ana caddelerdeki tüm binalar ışıklandırılmış.Şehir geceleyin bir ışık seli gibi.
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207987Okunmamış mesaj erhen
08 Haz 2014 23:44

Biraz da modern binalardan örnekler göstereyim;

Resim
Azerbaycan Merkez Bankası.Dış cephesi altn yaldızlı camla kaplı

Resim

Modern Bakü'nün Şehitlik'ten görünüşü
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207988Okunmamış mesaj erhen
08 Haz 2014 23:45

Dikkatimizi çeken bir başka özellik rus tarzı geniş caddeler ve çoğu yürüyen merdivenler,heykeller ve resimlerle donatılmış ve giriş ya da çıkışlarına mutlaka halef-selef devlet başkanları Haydar ya da İlham Aliyev’in sözlerinin nakşedildiği yer altı geçitleri. Bizdeki mimarlık ucubeleri olan üst geçitlerden nedense burada eser yok.

Resim
Resim
Resim

Bu arada şehirde çokça trafik polisi mevcut ve alt geçidi kullanmadan karşıya geçenleri önce düdükle ikaz ediyorlar tekrarında ceza var. Başlangıçta biz bu düdükleri pek üstümüze alınmadık ama polis tarafından cezanın 20 Manat olduğu şeklinde uyarılınca alt geçitleri sıkça kullanmaya başladık. utanma :) utanma
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207989Okunmamış mesaj erhen
08 Haz 2014 23:51

Üç gün gezmek ile bir şehir hakkında net çıkarımlarda bulunmak elbette zor ancak Bakü’de konakladığımız bu kısa süre bile burada belediyecilik adına güzel şeylerin yapıldığını söyleyebilmek adına yeterliydi.
Şehrin merkezi bölgelerinde vatandaşlar için yeşil alanlar,fıskiyeli havuzlar,çocuk eğlence alanları ve heykeller içeren bol miktarda rekreasyon alanları yaratılmış.Motorlu araçların giremediği bu yerlerde gürültü ve rahatsız edici faktörlerden uzak ailenizle rahatlıkla oturabiliyorsunuz.
Bizi şaşırtan başka özellikler de var,öncelikle ana caddeler, sokaklar ve parklar tertemiz.Yerde ayçiçeği kabukları,şişeler,poşetler,sigara izmaritleri görmek imkansız.Keza yürürken ya da otururken bırakın size yapışan seyyar satıcı ve dilenciyi birbiriyle yüksek sesle konuşan ya da kavga eden adamlar dahi görmedik.
Öte yandan bir kaç kedicik dışında sahipsiz dolaşan hayvan da yok. Konuştuğum kişiler sahipsiz hayvanların kesinlikle itlaf edilmediğini ve barınaklarda bakıldıklarını söyledi.

Resim

Resim

Resim
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207990Okunmamış mesaj erhen
08 Haz 2014 23:52

Topraklarının sadece % 7'si tarıma elverişli olan Azerbaycan'ın ekonomisi petrol ve doğalgaza dayalıdır.Petrol her yerden fışkırıyor mübarek.

Resim

Resim

Bizdeki fiyatların yarısına tekabül etmesine rağmen Azerbaycan’da petrol fiyatları kendisi gibi üretici olan İran ile kıyaslayınca beklentinin oldukça üzerinde seyrediyor.
95 oktan benzin 80 Kepik(=2.28 TL),
Mazot 60 Kepik(=1.36 TL),
Lpg ise 40 Kepik (=1.12 TL)’ten satılmaktaydı.
Peki petrol ve doğalgaz ile gelen bunca para bu şehri güzelleştirmek adına bu kadar cömert bir şekilde akıtılırken halkın cebine de yansımakta mıdır?Konuştuğumuz kişiler yapılanları beğenmekle beraber ellerine aylık ortalama 300 Manat geçtiğini belirterek toplumda gelir dağılımı açısından uçurumlar olmasından ve rüşvetin çok yaygın olmasından yakınıyorlar.Bu nedenle devlet memurluğu toplumda bir çıkış yolu gibi görülüyor.Bunlar derin mevzular ancak daha önce gezdiğim Belarus, Moldovya, Ukrayna, Letonya ve Litvanya gibi eski sovyet cumhuriyetleri ile kıyaslayınca Azerbaycan’ı daha derli toplu bulduğumu söylemek isterim.
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207993Okunmamış mesaj erhen
09 Haz 2014 00:02

Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin temelinde Atatürk’ün “Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir” sözü yatar.Gerçekten de 1918 yılında kurulan Kafkasya Cumhuriyeti’nden bu yana iki ülke arasında “bir millet,iki devler” sözünü adeta kanıtlar tarzda bir siyaset sergilenmiştir.Keza Azerbaycan’ın 30.08.1991’de ilan ettiği bağımsızlığını ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştur.Azerbaycanlı kardeşlerimiz Türkiye’yi her zaman bir “ağabey” olarak görmüşler ve iki ülke dış platformlarda birbirlerini daima olumlu yönde desteklemişlerdir.Her ne kadar bu ülkeye ticaret yapmak için giden ilk türk girişimcilerin ticaretten pek anlamayan Azerbaycanlı kardeşlerimizi üzmeleri ve 2008-2010 yılları arasında Türkiye-Ermenistan arasında gelişen ılımlı hava sonrası yaşanan bayrak krizi Türkiye-Azerbaycan arasında rüzgarların biraz soğuk esmesine yol açmışsa da Türkiye’nin Ermenistan’ın haksız bir şekilde işgal ettiği Dağlık Karabağ bölgesinden çekilmedikçe Türkiye-Ermenistan arasındaki kapıyı açmayacağını ilan etmesinden sonra yeniden normale dönmüştür.
Bu ülkede yaşayan kardeşlerimiz bunu bir ayrımcılık gibi algıladıklarından kendilerine Azeri denmesinden çok hoşlanmıyorlar.Bu nedenle kendilerinin Azerbaycan Türkü ve dillerinin de Azerbaycan Türkçesi olarak tanımlanmasını istiyorlar.Zaten ünlü tarihçi Prof.İlber Ortaylı da izlediğim bir televizyon programında gerek Türkiye gerekse Azerbaycan türklerinin Horasan üzerinden Maveraün-nehir’den gelen Oğuzlar olduklarını ve Azerilerin günümüzde İran’da yaşayan çok küçük bir etnik topluluk olduğunu belirtmişti.
Azerbaycan’da bizimle diyaloğa giren kişilere Türkiye’den geldiğimizi söyleyince bizi evlerinde ağırlamaktan ulaşmak istediğimiz yere kadar bize rehberlik etmeye varan gerçekten çok sıcak bir ilgi ile karşılaştık ve haliyle bir yandan gözlerimiz nemlenirken bir yandan da böyle bir milletin evladı olduğumuz için göğsümüz kabardı.
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207994Okunmamış mesaj erhen
09 Haz 2014 00:08

Azerbaycan Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasındaki farklar zaman zaman hepimizin yüzünü gülümsetir.Bizdeki ön, iç ve son seslerdeki K'lar Azerbaycan Türkçesinde G gibi okunuyor. Kapı=gapı, kıymet=gıymet, parmak=barmag gibi.Öte yandan iç ve son seslerdeki K'lar da H'ye dönüşüyor; oku=ohı ,yakın=yahın, yok=yoh, balık=balıh gibi.

Resim
"Doğal taşlar dünyası çok yakında hizmetinizde olacaktır"
Resim
""Apple Mağazası"
Resim
"Bayan satış elemanı aranıyor"
Azerbaycan alfabesinde de bizimle aynı harfler mevcut olup bunun dışında rusların Kiril alfabesinin etkisiyle bazı harfler de eklenmiştir; X=H,Ə=E ve Q=K olarak okunur.Bir de genellikle son hecedeki sesliyi uzatıyorlar.Başa düştüüm,maşını sakladıım gibi.Ayrıca çok hızlı konuştuklarından bu konuşmaları anlamak bizim için başlangıçta o kadar da kolay değildir. Ancak kendilerine Türkiye’den geldiğinizi belirtirseniz o zaman yavaş konuşuyorlar ve anlamak da kolay oluyor.

Resim
"Yarının sınırında filmi 5.Haziran'dan itibaren 3 boyutlu olarak gösterimde"
Resim
"Dünyanı fetheden sevgi hikayesi Monako Kraliçesi 22.Mayıstan itibaren gösterimde"
Resim
En son erhen tarafından 09 Haz 2014 00:16 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207996Okunmamış mesaj erhen
09 Haz 2014 00:10

Günlük kullanımda işinize yarayacağını düşündüğüm bazı kelimeler;
Anlamak : Başa düşmek
Kat: Mertebe
Doğru : Düz
Konuşmak : Danışmak
Durmak : Saklamak
İnmek : Düşmek
Ekmek : Çörek
Araba : Maşın
Altın : Kızıl (Qızıl)
Küçük : Kiçik
Sokak : Küçe
Bekar kişi : Subay
İyi : Yahşi
Tatlı : Şirniyyat
Durmak, Park etmek : Saklamak
Yasak : Kadağan(Qadağan)
Çok itibarlı ve saygın kişi : Pezevenk :!: :?:
Kaybolan eşyalardan sürücü mesul değil:İten eşyalara sürücü cevabdeh deyil
Kiralık ve Satılık Gelinlik : Gelinlik donlarının kiraya ve satışı
Kemikli et : Sümüklü et
Para :pul
Kaybolmak : Azmak
Bacak : Kıç
Bulmak : Tapmak
Yıl : İl
Hepsi :Hamısı
İleride :Kabakta
Rüşvet : Hürmet
Götürmek,taşımak : Aparmak
Metroda;Kapılar kapanıyor: Kapılar bağlanır
Son durakta : Son stenisyadır.Vagonlardan düşerken eşyalarınızı unutmayın
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207998Okunmamış mesaj erhen
09 Haz 2014 00:17

Pazar sabahı otelde yaptığımız kahvaltının ardından Bakü turuna başladık.Havanın sıcak (35C) olması işimizi biraz zorlaştırsa da görülecek yerlerin çokluğu nedeniyle hızlı hareket etmemiz gerekiyordu.
Bakü’yü tarihi yerlerin olduğu eski kent yani İçeri Şehir(İçəri Şəhər),sovyet döneminde inşa edilen kısım ve modern Bakü olmak üzere üç bölgeye ayırabiliriz. Bakü'nün turistik açıdan en önemli bölgesi içinde metro istasyonu da barındıran, etrafı surlarla çevrili ve Azerbaycanlı kardeşlerimizin Kohne Şeher ya da İçeri Şeher(=Kale içi) diye adlandırdıkları 22 hektar büyüklüğündeki bölgedir.Bölgeye 1382-1538 yılları arasında yaklaşık yüz elli yıl egemen olan Şirvanşahlar Bakü’yü başkent olarak ilan edip sarayı da yaptıktan sonra savunmak amacıyla sarayın etrafını surlarla çevirip kalenin temellerini atmışlardır. Zamanla şehir geliştikçe surlar ve kale genişletilmiş ve günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.Kalenin surları yarım silindirik biçimli onbir kule ve dört beden ile desteklenmiştir.İçeri Şehir Şirvanşahlar dönemine ait kum taşından yapılmış birçok mimari yapıtı barındırır. Bu bölge mütevazi camileri, şirin ara sokakları, kervansaraydan bozma restoranları, halı ve hediyelik eşya dükkanları ile şehrin geri kalan kısmından ayrılır.Bir çok gezi yazısında Bakü’ye ilk kez gidecek ziyaretçiler için görülmesi gereken ilk yer olarak tavsiye edilmektedir.Bir hisar olarak Hazar Denizi boyunca uzanan Bakü’nün bu duvarlı bölümünde Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi gibi oldukça etkileyici eserler yer alıyor.Dzhuma mescidi ve Shamakha camileri de görmeğe değer eserler olarak belirtilmiş.
Resim
İçeri Şehir ve Kale’nin girişi
Resim
Dört burçlu kalenin içeriden görünüşü
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 207999Okunmamış mesaj erhen
09 Haz 2014 00:19

Bir açık hava müzesi olan Şirvanşahlar Sarayı Asya taş mimarisinin en görkemli örneklerinden biri olup 15. yüzyılda inşa edilmiştir. Büyük bir külliyenin içinde yer alan iki katlı sarayın kubbeleri ve kemerleri gayet iyi korunmuştur.Geçmiş dönemde kimi zaman hastane kimi zaman ise kışla olarak kullanılan yapı 1964 yılından müzeye dönüştürülmüştür. 2003’te restore edilmiş olan ve 10-18 saatleri arasında açık olan saraya giriş ücreti için iki ve fotoğraf çekmek için ayrıca iki Manat daha ödenir.Girişte solda sizi Şah Halilullah'ın divanını topladığı Divanhane karşılar. Divanhane kapısındaki süslemeler ve yazılar görülmeye değerdir.Divanhane'de bulunan ve "süt kuyusu" olarak adlandırılan kuyunun geçmişte sütü kesilen kadınları iyileştirdiğine inanılırmış.Onun dışında saray binasının içinde içeri şehrin bir de maketi bulunur.Maketin başındaki kadın detaylı bir anlatım yaparak bölgeyi daha iyi tanımanızı sağlar.

Resim

Burada aynı zamanda o döneme ait madeni paralar, kıyafetler ve halıları da inceleyebilirsiniz.

Resim
Sarayda eğlenceyi tasvir eden bir minyatür

Resim
Bıyıkların formunun bozulmaması için kullanılan koruyucular
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 208001Okunmamış mesaj erhen
09 Haz 2014 00:26

Resim
Hanedan ailesi fertlerinin mezarlarının bulunduğu yıldızlarla süslü kubbesi ile Şirvanşahlar türbesi ise dört köşeli bir yapıdır.
Resim
Şirvanşahlar Külliyesi içindeki tek Osmanlı eseri ise Büyük Kapı'dır.Kapıda "Bu bina Ulu Racab Bakuvi'nin 994.(MS 1586) yılda siparişi esasında büyük ve adaletli Sultan III.Murad'ın devrinde inşa edilmiştir" yazısı bulunmaktadır.
Resim
Sarayın bahçesinde bulunan Yahya Şirvani türbesi ve onun önünde sergilenen taşlarda Selçuklu geleneğinde sıklıkla gördüğümüz iri kabartma sülüs harfler arasında kabartma olarak insan, hayvan ve kuş başları işlenmiştir.
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 208002Okunmamış mesaj erhen
09 Haz 2014 00:27

Sarayın hemen yanıbaşında bulunan ve görülmeye değer bir başka yer ise 2002’de açılan dünyanın tek Minyatür Kitap Müzesi’dir.

Resim
Zarife Salahova isimli bir koleksiyonerin dünyanın yetmiş ülkesinden yirmi yılda topladığı ve 10cmx10cm ebadından küçük oldukları için rus standartlarına göre minyatür kitap olarak adlandırılan ve aralarında cam fanusta saklanan 17mmlik bir Kuran-ı Kerim ve görmekten çok mutlu olduğumuz Nutuk’un da bulunduğu 7000 den fazla kitap barındıran bu müzeye giriş ücretsizdir.

Resim

Resim

Resim
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 208003Okunmamış mesaj erhen
09 Haz 2014 00:29

Bir sonraki durağımız ise 1894-1965 yılları arasında yaşamış bir gazel ve hiciv ustası olan şair Aliağa Vahid’in büstüydü

Resim

Bunun çevresinde bulunan satıcılardan magnet vb hediyelik eşyalar alıp İçeri Şehir’in dar ve birbirine benzeyen sokaklarında biraz kaybolduktan sonra Dzhuma(=Cuma) mescidine vardık.Azerbaycan anayasasında devletin resmi bir dini olduğu belirtilmemekle birlikte halkın büyük çoğunluğu şii inancına sahiptir.

Resim

Resim

Resim
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 208004Okunmamış mesaj erhen
09 Haz 2014 00:31

Buradan çıkınca İçeri Şehir’in en önemli simgelerinden Kız Kulesi’ne ulaştık. Kule ХII. yüzyılda mimar Masud ibn Davut tarafından inşa edilmiştir.Kulenin gövdesi kireç taşından yapılmış olup içe meyilli yatay taş sıraları ve kaburgalı cephe görünümüne sahiptir 27 metre yüksekliğinde ve duvar kalınlığı beş metre olan bu sekiz katlı kule Şirvanşahlar Sarayı ile birlikte Azerbaycan mimarisinin en önemli öğeleri kabul edilerek 2000 yılında Unesco dünya mirası listesine alınmıştır.Kız Kulesi’nin bizde olana benzeyen bir de hazin hikayesi mevcut. Rivayete göre fakir bir gence aşık olan kızının bu gençle evlenmesine razı olmayan kral bu kuleyi yaptırarak kızını buraya hapseder. Sevdiği gence kavuşamayacağını anlayan kız da kendisini bu kuleden aşağıya atarak hayatına son verir.Yaygın inanışa göre geçmişte "Zerdüşt" dininin merkezlerinden birisi olan Bakü'deki eski Zerdüşt Tapınağı olduğu sanılmaktadır.Kule yapıldığı yıllarda Hazar denizinin kıyısında imiş.Ancak zamanla suların çekilmesi sonucu şimdilerde içeride kalmış.Bakü'nün en çarpıcı anıtlarından birisi olarak kabul edilen Kule 18. Ve 19. Yüzyıllarda deniz feneri olarak kullanılmış. Giriş ücreti 2 AZN olan kulenin Bakü’yü gözlemleme imkanı sunan tepesine çıkma izni verilmediği için biz sadece kule ve çevresinde yapılan kazılarda bulunan Roma dönemine ait tarihi eserlerin fotoğraflarını çekmekle yetindik.

Resim

Resim
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 208005Okunmamış mesaj erhen
09 Haz 2014 00:35

Vakit öğlen olmuş karnımız da iyice acıkmıştı.İnternette güzel yemekleri olduğunu okuduğum Mangal Restoran’da oturduk.
Azerbaycan mutfağı, beklenebileceği üzere Türk mutfağıyla büyük benzerlikler gösteriyor.Burada da bir çok dolma,pilav,hamur işi,kebap çeşidi mevcut.Bu yemeklerin Azerbaycan’daki örneklerinin belki de en büyük farkı bolca kullanılan kişniş,reyhan,tarhun,zerdeçal gibi baharatlar. Mantı ve benzeri hamurlu yemekler her restoranda bulunabilir iken sebze yemekleri nadir.Küçük mantılarla yapılan ve büyük bir tas içinde sunulan Düşbere çok lezzetli bir çorba olup son derece doyurucu özellktedir.
ResimDüşbere
Yaygın olarak içilen bir diğer çorba ise yoğurt ve yeşillikle yapılan ve kişnişle tatlandırılan Dovga’dır.Bu çorba, yazları bardakla soğuk olarak da tüketilebilmektedir.
Pilav ise sofraların vazgeçilmezidir.Bunların başında da şah pilavı gelir. Soğan,zerdeçal,kayısı,erik,kuş üzümü,kestane ve et içeren bu pilavın çok dengeli bir lezzet olduğu yazılmış.Ne yazık ki o gün ne dovga ne de şah pilavı kalmamıştı.Biz de onun yerine Azerbaycan’ın bizdeki acısız Adana Kebabına benzeyen Lüle Kebabı ile şiş kebaba benzeyen Bastırma Kebap ve ayran sipariş ettik.

Resim

Resim

Düşbere dışındakiler çok da olağanüstü şeyler değildi.Ayran bizdekinden farklı olarak bolca nane içeriyordu.Hesap olarak 30 Manat ödedik.
Yöresel yemekler açısından 14, Aliyarbeyov Sokağı (Fontanlar Bağı) adresindeki Firuze Restoran'da bir çok yerde tavsiye edilmiş bir mekan olarak denenebilir.
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 208006Okunmamış mesaj erhen
09 Haz 2014 00:43

Yemeğin ardından Hazar Denizi kıyısına indik.Şehrin bir çok yerinde hissedilen petrol kokusu burada haliyle daha yoğun hissediliyordu.

Resim

Resim

Neftçiler prospekt (=petrolcüler caddesi).Resmin sağ ortasındaki yer Park Bulvar AVMdir.
Burası 3-4 km. uzunluğunda parklar,çocuklar için eğlence yerleri,kafeler ve publar ile dolu bir sahil şeridi.Şehrin tüm merkezi yerlerinde olduğu gibi bu caddede de bir sonraki adımımda ayağım bir çukura ya da taşa takılır mı diye düşünmek zorunda olmadan yürümek gerçekten çok keyifli.Bence bu şehircilik ve insana verilen değer açısından açısından basit ama önemli bir ayrıntı.

Resim
Denizkenarı Milli Parkı’ndan Alev Kuleleri’nin görünümü.Ön taraftaki yeşil çatılı bina Four Season’s Oteli'dir.
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Kullanıcı avatarı
erhen
Ast Sub. Üst Çavuş
Mesajlar: 1719
Kayıt: 30 Ara 2011 23:50
İletişim:

Re: Bakü gezi notları

Mesaj: # 208007Okunmamış mesaj erhen
09 Haz 2014 00:46

Yürüyüşün ardından dünyanın ilk halı müzesine vardık.Ne var ki müze bakım nedeniyle kapalı idi.Bu konudaki merakımızı daha sonra Nahçıvan’ da kurulu Halı Müzesi’nde giderdik.
Resim
Halı Mğzesi ve su parkı
Halı Müzesi’nin hemen önünde gezinti yapmak için küçük bir su parkı yapılmış.Bu parkta Venedik gondollarına benzer motorlu teknelerle gezinmek mümkün.Biz gondol yerine sahildeki deniz vakzalına gidip kişi başı 2 manat ödeyerek gezinti teknesine binmeyi tercih ettik.
Resim
Deniz vakzalı
Yaklaşık yarım saat süren bu küçük tekne gezintisi ile Bayıl bölgesi olarak adlandırılan yerdeki Devlet Bayrağı Meydanı ve 2012 eurovision şarkı yarışmasının da yapıldığı 23.000 kişi kapasiteli Kristal Salon(=Kristal Zalı)’u görme imkanı bulduk.

Resim
Kristal Salon

Resim
Alev Kuleleri ve Televizyon kulesinin denizden görünüşü

Resim

Devlet Bayrağı Meydanı 1.Eylül.2010 tarihinde yapılan görkemli bir törenle açılmıştır.20000m2 arazisi olan meydanda direğin yüksekliği 162 metre ve direğin toplam ağırlığı 220 tondur.Bayrağın genişliği 35 metre, uzunluğu 70 metre ağırlığı ise yaklaşık 350 kilogramdır.Guinness Dünya Rekorları Kurulu 29.Mayıs.2010’da Azerbaycan Devlet Bayrağı direğinin dünyada en büyük bayrak direği olduğunu onaylar.Ancak çok kısa bir süre sonra Tacikistan bu direğin üç santimetre daha yükseğini yaparak rekoru eline geçirmiştir.Bu durum Azerbaycanlı kardeşlerimizin canını çok sıkmış hatta Tacikistan ile ilişkiler bir süre soğuk seyretmiştir.
En son erhen tarafından 09 Haz 2014 16:42 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Erhan Atav
55 yaş ,İzmir
2015 Renault Kadjar 1.6 dci

Cevapla

“YURTDIŞI GEZİLERİMİZ” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 42 misafir