Yol notları; 1. Gün
2 Ağustos; Kars'tan çıktık Ardahan iline doğru gidiyoruz. Son 15 km de ilk Gürcistan tabelasını gördük. Yol sola Ardahan'a gidiyor.
Yüzümüzde tarifsiz bi sırıtma ifadesi vardı.
Yol ayrımından Türkgözü sınır kapısı 80km. Damal ilçesine kadar asfalt yol oldukça iyi. Tek şerit gidiş geliş. Sonrasında yol yapım çalışmaları başlıyor. 50 km bozuk. Gitmeye değer mi bence değer.
Posof ilçesine doğru önce Ilgar geçidi geçiliyor, yükseldikçe manzara güzelleşiyor, ara ara durup bakıyoruz, her seferinde iyiki geldik diyoruz.

Ilgar Geçidine ulaştık, ortamda ağaç az fakat her yer yeşil. Zaman zaman büyük baş hayvan sürülerine denk geliyoruz. İlginç ilk defa boynuzlu inekler gördüm.
Posof tan Türkgözü kapı arası yol 6km ve iyi. Türkgözü sınır kapısına ulaştık. Ortalık sakin, kendimizden emin şekilde kapıya yaklaşıyoruz.
Sınırda sıradan işlemelerimizi yaptırıyoruz. Fotosuz kimlikle çocuğu almayacaklarını söylüyorlar biz şansımızı denemek istiyoruz, buraya kadar 1300km yol yapmışım, geri mi döneyim. Bi çal kapıyı açan olmazsa o zaman geri dönersin dedim.
Sonuç bizim taraftaki memurlar bile şaşırdı nasıl aldılar diye. Bazen kapıyı tıklatacak kadar zahmeti göstermek gerekiyor sonrasında inanılmaz şeyler olabiliyor.
Gürcü tarafına geçtik, kendim iş icabı çok ülke gördüm ama ilk defa ailecek bi yurtdışı yapıyoruz. İlk iş depoyu fullemek. Gulf istasyonu var. Tüm ülkede bunlar yaygın ve iyi marka olduğu söylendi.

Görünen köy Vale.
Valeden sonra Akhaltsikhe şehri çok yakın.
Meydandaki kilise.
İlk fotolar hep araç içinden, bi tedirginlik var.
Akhaltsikhe girişte solda güzel bir kaleleri var. Burada yapacağımız ilk iş Gürcü hattı almak. Beeline tavsiye edilir. 30dk konuşma 5 tetri. 10lira evet bakkala on türklirası verdim. Bana beeline hat ve kontor yükledi. 3 larilik. Bu yükleme bize 4 gün boyunca yetti. Abimi aradım ben buradayım numara bu buradan ulaş dedim. Hergün haberleştik. Gideceğimiz yerdeki iletişim kuracağımız otel vb insanlarla bu telefonla konuştum yetti. Bakkal ve marketlerde Beeline hatları satılıyor kimlikle basit bir form dolduruyorlar. simler normal boyutta, microsim yok. Kartı takıyorsunuz direkt çalışıyor. Sonrasında döviz bozdurmaya çalıyorum olmuyor, bankadan 200 lari çekiyorum, bunu geri dönünce 263 tl olarak banka hesabında görüyorum. Girişteki Gulf istasyonunda değiştirmek gerekliymiş.
İlk Gürcü yemeğimizi yemek istiyoruz. Birine haçapuri yiyebileceğimiz bi restoran soruyorum. İki tane tarif ediyor ilki kapalı, artık akşam olmadı ama erken kapatmışlar. İkinci açık, küçük bi dükkan başta anlaşamasak ta, haçapurilerimiz ve limonatlar geldi.
Hinkal konusunda hele konuşma evlere şenlikti. Bana ingilizce ne kadarlık hinkal yiyeceğimi soruyor. Ulan dedim kendi ingilizcemden şüphe ettim.

Arkadaşım satıcı sensin diyorum, fiyatı sen söyleyeceksin bende alacam. Sonra kaptık, meğerse ucuz olunca millet diyoki bana 3 larilik hinkal hazırla. Orda adet öyleymiş. Biz ilk defa yiyoruz bi kişi kaç tane yer dedim 5-6 yer dedi. Dedim sen bize adam başı 2 getir bi tadına bakalım sonra artırırız. İyiki 2 demişim, fazlasına gerek yoktu. Bize 2 yetti. Bizim kız diyorki baba sen nece konuşuyorsun. Kurduğum cümlelerde Türkçe var, Rusça var, Gürcüce var, İngilizce var. Her basit kelimeyi nerdeyse bildiğim tüm dillerde ve aldığım notlardaki kelimelerden söylüyorum biri tutar anlar diye. Rusça biliyorsanız rahat edersiniz, herkes biliyor, ben Rusyadaki fabrikayı kurarken 5-10 kelime öğrenmiştim, ruşça konuşma kılavuzunu da yanıma aldım.
Yemekte bi taraftan Gürcistan navigasyonu çalıştırmaya uğraşıyorum, çalışıyor gibi fakat bi dosya hatası veriyor. Hadi hayırlısı kader ağlarını örmeye başladı bu macera bizi nereye götürecek.
